Blog

De Vergeten Twentse Lente

Een interview met Johanna ter Steege over haar nieuwe theaterspektakel: “Ik hoop dat mensen met elkaar in gesprek gaan na het zien van dit stuk.”

Ga je naar De Vergeten Twentse Lente en zoek je een hotel in de buurt van Vliegveld Twente, Enschede? Boek dan het de Vergeten Twentse Lente Arrangement!

Johanna ter Steege (1961) is geboren en getogen in Twente. Met het theaterspektakel ‘Hanna van Hendrik’ bracht ze voor meer dan 100.000 mensen het roerige Twentse boerenleven van de jaren ’70 heel dichtbij. De voorstelling ging in 2019 in première op Vliegveld Twente. Toen kon men nog niet vermoeden dat bij de reprise in 2022 het thema, boerenopstand, actueler zou zijn dan ooit. Als we haar tijdens een interview vragen naar haar mooiste herinnering van Hanna van Hendrik, dan hoeft ze niet lang na te denken: “Dat was toen er iemand met de Twentse wensambulance kwam. Deze man speelde mee in de film ‘De Beentjes van Sint Hildegard’ en had niet lang meer te leven. Hij lag op een brancard voorin de zaal en het was zo’n ontroerend moment na het applaus. Dat deed me ontzettend veel.“ Ze vult aan: “De allereerste voorstelling was trouwens ook onvergetelijk. Toen was ik vooral enorm verrast. Je repeteert met z’n allen wat en je weet op dat moment nog niet hoe het publiek gaat reageren. Tijdens die eerste voorstelling bleek dat heel veel momenten heel grappig waren, waar we helemaal niet bij stil hadden gestaan. Dan denk je (op z’n Twents) “Waarum lacht ze noe?”

Vanaf 29 april is Johanna ter Steege terug op Vliegveld Twente met het Theaterspektakel ‘De Vergeten Twentse Lente’. Het concept is vergelijkbaar met Hanna van Hendrik. Bezoekers kunnen voorafgaand aan de voorstelling eten en drinken en ook deze keer wandelt de bezoeker van decor naar decor. “Het wordt ontroerend, grappig en aangrijpend” zegt Johanna. “Het stuk gaat over een hedendaags Twents dorp dat verrast wordt door schenking van 50 miljoen euro uit een erfenis. Ik speel de rol van de net aangetreden burgemeester Fenna en krijg de taak het geld te verdelen. Als blijkt dat de erfenis rechtstreeks te maken heeft met de oorlog, dan komen alle verhoudingen op scherp te staan; wie heeft recht op dit geld en wie niet? De rust in het dorp lijkt voorgoed verstoord en er ontstaat een enorme polarisatie. Het verhaal van nu wordt verweven met het verhaal van toen en in flashbacks gaan we terug naar 1943. Toen deden 500.000 mensen mee aan de April-Meistaking die op 29 april van dat jaar ontstond bij de Stork-fabriek in Hengelo. Het standrecht werd ingevoerd en 167 mensen werden geëxecuteerd. Tot op de dag van vandaag zijn 50 lichamen niet teruggevonden en de doden zijn nooit erkend. Veel mensen hebben nog nooit van deze staking gehoord en het wordt tijd dat daar verandering in komt.”

Ter Steege wil een verhaal vertellen en heeft idealen. “Ik hoop dat mensen met elkaar in gesprek gaan na het zien van dit stuk, over hoe bevoorrecht we zijn dat we in een vrij land leven en dat we daar zorg voor moeten dragen. We hebben rechten, maar zeker ook plichten. Met z’n allen, en dan bedoel ik jong en oud, zijn we verantwoordelijk voor wat er in de wereld gebeurt. We leven bij uitstek in een tijd om goed te horen wat jongeren te vertellen hebben. Onze kinderen moeten voortbouwen op wat wij, de ouderen, achterlaten. Omdat we het zo belangrijk vinden om jongeren bij ons verhaal te betrekken, hebben we veel studenten uitgenodigd om naar de voorstelling te komen. Ik hoop dat jong en oud na de voorstelling met elkaar in gesprek gaan over wat ze hebben gezien en wat ze heeft geraakt ”.

Op de vraag hoe ze geïnspireerd blijft zegt ter Steege dat het al begon te borrelen tijdens Hanna van Hendrik. “Je krijgt veel inspiratie door zo’n voorstelling zelf, je ziet dat mensen geraakt zijn en dat je ze wat hebt gegeven, dat geeft zin aan wat je doet. Bovendien, ik ga niet zinloos op de bank zitten, dat kan ik niet.” Wel gaan de thema’s van haar producties altijd over wat zich in de maatschappij afspeelt. “Ik haal mijn inspiratie uit de actualiteit, zaken als democratie en gemeenschapszin moeten we behouden en we moeten er samen voor zorgen dat het niet uit elkaar valt. Mensen worden steeds individualistischer en we vliegen een keer met z’n allen tegen een blinde muur op. Met Hanna van Hendrik liepen we voor de actualiteit uit, nu lopen we samen op. Ik weet wel waar ik het over wil hebben, vindt daar maar eens een vorm voor én de juiste mensen om mee samen te werken. Ik prijs mij gelukkig met een fantastisch team waarin Liesbeth Coltof, de regisseur van onschatbare waarde is. Dat was ze bij Hanna van Hendrik en dat is ze bij De Vergeten Twentse Lente”.

Ter Steege woont al jaren in Rotterdam. Als ze denkt aan Twente, dan denkt ze ook vooral aan de schoonheid van het landschap. “Zeker het gebied rondom De Wilmersberg is uniek, als je er zo neergezet zou worden en niet zou weten waar je bent, dan denk je: waar ben ik beland? Het doet me denken aan Trouville, een stukje in Frankrijk, met kleine weggetjes en heuvelend groen. Het is zo wonderschoon, met uitgestrekte weilanden, werkelijk schilderachtig. Ik maak veel reclame voor het mooiste terras van Overijssel, dat is het terras van De Wilmersberg natuurlijk.”

De première van de Vergeten Twentse Lente is op 29 april en de voorstelling loopt tot en met 4 juni 2023. Meer informatie en kaarten: www.vergetentwentselente.nl.

Ga je naar De Vergeten Twentse Lente en zoek je een hotel in de buurt van Vliegveld Twente, Enschede? Boek dan het de Vergeten Twentse Lente Arrangement!

Schrijf je in voor speciale aanbiedingen!

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Boek nu