Blog

20 redenen waarom Twente in de TOP 10 van beste Europese bestemmingen in Lonely Planet zou moeten

Friesland behaalde in 2018 een mooie derde plaats in de top 10 van Lonely Planet’s beste reisbestemmingen. Terecht, want Friesland is met haar vele meren, de Wadden en de mooie hoofdstad Leeuwarden een prachtige bestemming. Er is echter nóg zo’n verborgen Parel in Nederland, die niet massaal is platgelopen door massatoerisme. En dat is Twente. Wij hebben wel 20 goede redenen waarom Twente volgend jaar een prominente plek zou moeten krijgen in die lijst der lijsten van Lonely Planet.


1. Noaberschap

Met stip bovenaan staat het ‘Noaberschap’, dat vrij vertaald betekent: wees een beetje aardig voor je buren en help ze waar nodig. Daar waar een import-Tukker nog wel eens moet wennen aan het feit dat hij zijn anonimiteit waarop hij zo gesteld was in de grote stad voorgoed kwijt is, is Noaberschap toch echt het beste wat je in Twente kan overkomen. Hier wordt er nog echt voor je gezorgd en de glimlach op de gezichten van de Twentenaren is oprecht. Schrik niet als je gevraagd wordt om de kist, met daarin je overleden buurman van 500 meter verderop, te dragen tijdens zijn begrafenis, want dat hoort nou eenmaal tot je ‘noaberplicht’.

2. Eanske - Enschede

Dichter, schrijver en zanger Willem Wilmink bezong de stad Enschede in zijn prachtige gedicht:

Het is het eindpunt van de trein,
bijna geen mens hoeft er te zijn,
bijna geen hond gaat zover mee:
Enschede.

Mocht je zover meegaan met de trein, dan zeggen wij: dat gaat je niet tegenvallen. De wijk Roombeek werd in heel Nederland bekend door de vuurwerkramp op 13 mei 2000. 23 mensen kwamen bij deze trieste gebeurtenis om het leven, duizend mensen raakten gewond en meer dan tweehonderd woningen waren verwoest. Als een feniks uit de as herrezen, is de wijk vandaag de dag trekpleister voor architectuurliefhebbers. Maak een mooie wandeling door deze wijk, aan de hand van één van de rondleiders, die je de mooiste verhalen kunnen vertellen over klein en groot industrieel erfgoed. Zo herinnert de watertoren van de voormalige spinnerij Menko aan de ooit florerende textielindustrie. Of loop de Cultuurmijl, een route van de binnenstad naar Roombeek, die langs tal van kunstwerken en monumenten komt. Ben je in Enschede, ga dan ook naar de in 1928 gebouwde Joodse synagoge, met haar oriëntaalse uiterlijk één van de mooiste synagoges van West Europa.

3. Twente: de riante achtertuin van de Randstad

Daar in die overvolle Randstad wordt het steeds drukker en de behoefte aan die rustige achtertuin waar je kunt relaxen wordt steeds groter. In één rechte streep scheur je de A1 af, zo het rustieke, heuvelachtige, groen in. Noord-Ooost Twente heeft een welhaast on-Nederlands landschap, gevormd door stuwwallen. Zoek hier je eigen buitenverblijf op. Want de textielbaronnen van weleer bouwden hun buitenhuizen op de mooiste plekken van Nederland. Eén van die mooiste plekken is het landgoed van De Wilmersberg in De Lutte. De historische villa van de familie Blijdenstein, ligt op 14 hectare landgoed en staat bekend als één van de fijnste en meest duurzame hotels van Nederland met 59 kamers, een restaurant, verschillende zalen, binnenzwembad, wellness en beautysalon.

4. Rijksmuseum Twenthe

In de top 5 had natuurlijk dé voetbalclub moeten staan. Heb geduld, want ze zijn op de goede weg. Rijksmuseum Twenthe timmert flink aan de weg en is één van de mooiste kunstmuseums van Nederland. Waar een kleine regio groot in kan zijn. Een paar jaar geleden werden zelfs de Engelenvleugels voor het eerst van hun leven uit de Westerkerk in Amsterdam gedemonteerd en tentoongesteld in het Rijksmuseum Twenthe. In de herfst van 2018 kwam één van de pronkstukken van grote broer Rijksmuseum Amsterdam, ‘Meisje in het blauw’ naar Enschede, waar ze weer voor even met haar beide ouders die in het RMT hangen werd herenigd. Dat soort dingen, dat wordt gewoon geregeld door Twentenaren. Zonder er al te veel over te pochen overigens.

5. Ootmarsum

Als je in Ootmarsum bent, dan waan je je in verloren tijden, rond 700 na Christus werd hier een houten kerkje gebouwd door de Angelsaksische missionaris Marcellinus, de rest van de stad werd om dat kerkje heen gebouwd. De vele galerieën maken Ootmarsum tot bijna nationale trekpleister. Kom je met de paasdagen naar Twente? Ga dan vooral naar de Poaskearls kijken; katholieke vrijgezelle mannen van rond de twintig jaar die op 1e Paasdag met een lange slinger van mensen hand in hand al zingend door de straten van Ootmarsum lopen.

6. FC Twente

Wát? Ook wij vonden de top 3 iets te hoog gegrepen, maar oké dan, een zesde plaats is deze club toch zeker wel waard. Want geloof ons: de veerkracht in deze regio is enorm. FC Twente zal binnen afzienbare tijd laten zien dat er maar één plaats mogelijk is in de eredivisie en dat zijn de hoogste regionen. Klaar uit.

7. De Twentse Taal

Begin er niet aan als import Tukker, ga geen Twents praten, want ‘dat wordt niet wat’. Maar met een beetje creativiteit is er wel degelijk chocola van te maken. En als je op een regenachtige zondagmiddag het Twentse spreekwoordenboek openslaat, kom je maar tot één conclusie: de Twentenaar heeft humor en weet dat tot uitdrukking te brengen in zijn taal (‘k Gao veur oe deur ‘t vuur, mer as ‘t reagnt kom ik nich | a'j zoo laank moggelik joonk blieft, dan bu'j korter oald). Die sinds 2018 officieel is trouwens. Als je echt wilt lachen, bekijk dan 'Kroamschudd'n in Mariaparochie' van Herman Finkers.

8. Zoveel mogelijk Tukkers van dichtbij zien? Ga naar Westermaat: de enige plek in Twente waar alle Tukkers komen.

De gemiddelde toerist zul je op dit winkelcomplex naast de A1 bij Hengelo niet aantreffen. Maar kom je in de file (pak dat moment, de kans dat je de loterij wint is groter), dan sta je tussen de Tukkers die hun slag gaan slaan bij IKEA, Bever Sport, Bauhaus, de Mediamarkt of Intersport. Erbij zijn is het meemaken.

9. Hof van Twente Bentelo

Het maakte ze niet uit of het struisvogels werden, of oesterzwammen, Roelof en Ilse Visscher droomden van hun eigen boerderij. Het werd wijn. De wijngaard behoort met 5,5 hectare grond tot één van de grootste wijngaarden van Nederland. Voor de productie van de rode-, witte- en roséwijnen worden druiven verbouwd die goed gedijen in het noordelijke klimaat. Op het erf van de familie Visscher worden de druiven verwerkt tot de Twentewijnen. Ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken mee op de Wijngaard & Zorgboerderij. Nergens zul je meer passie voor wijn meemaken als hier.

10. Duitsland is om de hoek.

Het is maar hoe je centrale ligging bekijkt, maar objectief gezien ligt Twente een stuk centraler dan de Amsterdam, Den Haag en Utrecht bij elkaar. Vanaf Hengelo ben je in 4,5 uur met de trein in het hart van Berlijn. Maar ook net over de grens is genoeg te doen bij onze Oosterburen. Zo is Munster echt een stad om een keer naar toe te gaan, zeker in de periode voor kerst. Een ander geheim net over de grens is de ‘Designer Outlet Ochtrup’, waar je op een oppervlak van 17.000km2 de mooiste merkkleding voor aantrekkelijke prijzen kunt kopen.

11. Military in Boekelo.

Dit is één van de grootste paardentopsportevenementen van Nederland, waar de complete wereldtop aan de start verschijnt. Ook als je helemaal niets met paarden hebt, dan ben je hier ieder jaar te vinden. Op je sjiekste regenlaarzen, met je hoed op en voor de gelegenheid leen je de hond van de buurman. Samen met zo’n 40.000 mensen kluun je jezelf hier door de Twentse klei langs het parcours van de Military.

12. Paasvuren

‘Nederland staat in brand’ lazen we vorig jaar (inderdaad het jaar vóór 'Scheveningen') na de paasdagen in ieder dagblad. Het ging over de paasvuren in Twente, waar, door de droogte, de hele Randstad in de rook zat. Grote ophef daar in het Westen en een verbod was massaal in de maak. Vuur of geen vuur, deze traditie staat op de Unesco-lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed. En de trots en koersvastheid van de gemiddelde Tukker kennende, zal dat zo blijven.

13. Het Oldenzaalse Carnaval

Ze zijn er ieder jaar weer: Brabanders en Limburgers die het carnaval in hun eigen regio ontvluchten om vast te komen te staan achter de grootste Carnavalstoptocht van Overijssel in Oldenzaal. Want daar staan ieder jaar weer ruim 100.000 bezoekers in gekste outfit te kijken naar de praalwagens van de Kadolstermennekes, de Blanke boeskeulkes, De Oelewappers of één van de vele andere carnavalsverenigingen uit het Ommelaand die naar de Boeskoolstad getogen zijn. Maar ook op iedere andere dag van het jaar doet 't Stedke van Plezeer haar naam eer aan, want hier is het altijd gezellig.

14. Klootschieten – de Nationale sport van Twente

Men neme een paar kloten, een bolderkar met bier, wijn en sterker spul en men splitst de familie in tweeën. Werp de met lood verzwaarde kogel (de kloot dus) onderhands zo ver mogelijk weg. Het team dat met zo min mogelijk worpen, het parcours aflegt, is winnaar. Heel simpel én gezellig.

15. Vliegveld Twente

De vakantiecharters van en naar zonnige oorden, zullen hier tot groot verdriet van velen niet gaan landen en opstijgen. Maar het vliegveld van Twente is enorm de moeite waard. Geef je een feestje, dan heb je hier ruimte zat en zal je buurman niet tot vervelens toe met de politie gaan bellen. Maar ook grotere evenementen vinden hier plaats. Zo speelde hier in de zomer van 2019 het prachtige theaterspektakel ‘Hanna van Hendrik’ – een ode aan het Twentse boerenleven met in de hoofdrollen Johanna ter Steege en Huub Stapel.

17. Delden met Twickel, No Hero

Delden is een leuk, eeuwenoud stadje en de moeite van een bezoek meer dan waard. Vlakbij Delden in Twente ligt landgoed Twickel, bijna zeven eeuwen oud en 4.300 hectare groot. Kenmerkend zijn het kasteel, de historische boerderijen en het kleinschalige coulisselandschap - je waant je hier zo een paar eeuwen terug in de tijd. Ook een aanrader is museum No Hero, een klein museum met prachtige kunst uit de particuliere verzameling van Geert Steinmeijer en bijzondere tentoonstellingen.

18. Landgoed Singraven

Kasteel Singraven bij Denekamp is schitterend gelegen in een meander van de Dinkel. De laatste particuliere bewoner/ eigenaar was Willem Frederik Jan Laan. Hij bleef hier tot zijn dood in 1966 wonen, maar schonk het landgoed als in 1956 aan de Stichting Edwina van Heek. De verderop gelegen watermolen (1448). Er is thans een restaurant gevestigd, de korenmolen en de houtzagerij zijn nog geregeld in bedrijf. In ieder seizoen van het jaar kun je hier de mooiste wandelingen maken.

19. Tuindorp ‘t Lansink in Hengelo

Dit is volgens velen het mooiste tuindorp van Nederland, daar kunnen wij ons helemaal in vinden. Charles Theodorus Stork, was van mening dat de mensen die voor hem werkten goed gehuisvest moesten zijn. Het was de uitdrukkelijke bedoeling dat in de wijk minderbedeelden en vermogenden min of meer naast elkaar zouden wonen. In 2003 kreeg het tuindorp de titel ‘Beschermd Dorpsgezicht’.

20. Een Twentenaar is trots.

Met dit soort lijstjes doe je, op de één of andere manier, altijd iets of iemand tekort. Als je dat dan via-via vernomen hebt en het aan een betreffende persoon vraagt of hij dat vervelend vindt, dan zal hij zeggen: ‘Neu, Neu’. De letterlijke vertaling daarvan is: ‘JA. JA’. Daarom aan jou, de lezer, de vraag, welke hotspot van Twente zou jij op nummer 20 zetten? Dan nemen wij dat natuurlijk mee in het bericht dat wij aan Lonely Planet zullen sturen! Stuur je bericht aan Githa van Vilsteren – Billet: g.vanvilsteren@wilmersberg.nl.


Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en speciale aanbiedingen. Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Boek nu