Agfra Holding

Familie Fransen

De eigenaar van Landgoed De Wilmersberg is de Twentse familie Fransen/ AGFRA Holding. Ferdinand Fransen (1928-2021) bouwde ARKE Reizen uit tot één van de grotere reisorganisaties van Nederland. ARKE Reizen werd door TUI overgenomen. De familie heeft vier hotels, twee in Nederland en twee in Spanje, en een sportschool in Enschede.

Ferdinand Fransen (1928 - 2021)

Ferdinand Fransen werd in 1928 geboren, in een arm gezin. Toen hij nog in de pubertijd zat verloor hij zijn vader. In de oorlog maakte het gezin Fransen een zware tijd door, vaak was er te weinig te eten. De jonge Ferdinand vond het vreselijk om daarvoor aan te kloppen bij familie. Nog meer moeite had hij ermee dat hij daarvoor vooral dankbaar moest zijn. Hij nam zich voor dat hij dat nooit meer wilde meemaken en dat zijn kinderen het beter zouden krijgen.

In 1944 begon Ferdinand Fransen als jongste bediende bij het toenmalige Arke en Ten Barge, een busbedrijf genoemd naar de eigenaren. In 1957 verwierf hij samen met zijn compagnon en beste vriend Henny Agterhuis aandelen en in 1967 hebben zij Arke samen in zijn geheel overgenomen. Eind jaren zestig had Fransen als één van de eersten de visie dat vliegreizen dé toekomst van de reisindustrie waren en hij nam het risico om vliegreizen aan te gaan bieden. Dat was een goed besluit en het bedrijf maakte een snelle groei door. Begin jaren ’80, in de crisis, kreeg Arke het moeilijk en Fransen was genoodzaakt een aantal mensen te ontslaan. Mensenmens als hij is, had hij daar ontzettend veel moeite mee. Het leidde er echter wel toe dat Arke door kon groeien naar een grote reisonderneming met vakantiereizen, reisbureaus, zakenreizen, inkomend toerisme en de touringcaronderneming.

Ferdinand kreeg drie dochters, Monique, Ellen en Barbara. Zij hebben alle drie in het bedrijf Arke gewerkt en meegebouwd aan het succes. Geen van de dochters had echter de intentie om het bedrijf volledig over te nemen en zo is in 1989 en 1995 het bedrijf in 2 tranches verkocht aan het Duitse TUI. In 2015 is de merknaam Arke verdwenen en hebben alle producten de naam TUI gekregen. Jongste dochter Barbara Fransen heeft sinds 2006 de dagelijkse leiding over Agfra Holding, waarvan De Wilmersberg deel uitmaakt. De familie Fransen zet, na het overlijden van Ferdinand Fransen in de zomer van 2021, het bedrijf, geheel in zijn stijl voort.

Sommelier Jan Ansink ontwikkelde samen met Wijngaard Hof van Twente een smaakvolle witte wijn 'Ferdinand', vernoemd naar Fransen. Deze wijn staat op de wijnkaart van De Wilmersberg.

Barbacan op Gran Canaria

Agfra Holding heeft meerdere hotels in haar portfolio. Ferdinand Fransen bouwde zijn eerste hotel eind jaren zeventig op Gran Canaria. Hij kon niet de juiste bedden tegen de juiste prijs contracteren, daarom besloot hij een eigen vakantiecomplex te bouwen. In 1980 opende hij appartementen en bungalows Barbacan op Gran Canaria.

Meliá Sancti Petri in Spanje

Eind jaren negentig bouwde Fransen, direct aan de duinen en aan zee in Novo Sancti Petri aan de Costa de la Luz in Spanje een 5-sterren de-luxe hotel in Moorse stijl, Gran Meliã Sancti Petri. Mede door de samenwerking met de Meliã-organisatie onder leiding van zijn vriend, Gabriel Escarrer, werd dit van het begin af aan een succes en kwam koning Juan Carlos direct in het eerste jaar een kijkje nemen.

Hotel 't Kruisselt in De Lutte

In 2016 werd 3* hotel ’t Kruisselt, aan het begin van de Kruisseltlaan op 1 kilometer van De Wilmersberg gelegen, overgenomen door de familie Fransen. Net zoals De Wilmersberg was ook dit een buitenverblijf van een Twentse textielfamilie, de familie Palthe van Wulften. Gasten van De Wilmersberg kunnen gebruik maken van de 9-holes golfbaan van 't Kruisselt.

Trifora Sports & Health in Enschede

Trifora Sports & HealthClub is een sportschool in Enschede en ook in eigendom van de familie Fransen. Deze sportschool biedt in Enschede en omstreken een unieke mix van sportfaciliteiten voor jong en oud aan. Naast fitness, groepslessen, binnen- en buitentennisbanen is er een binnenzwembad, wellness, horeca met lounge en buitenterras, fysiotherapie en kidsclub. Bij Trifora kun je individueel, in groepen of onder begeleiding van een van de ervaren personal trainers sporten. Ook kun je het hele jaar door terecht voor tennislessen en zwemlessen voor kinderen vanaf 4 jaar.

Schrijf je in voor speciale aanbiedingen!

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Kom op 1 september naar hét Openluchtconcert met PHION en souldiva Shirma Rouse

Meer informatie
Boek nu