Blog

Top 10 mooiste wandelroutes in Twente

De Twentse natuur is prachtig!

Van uitgestrekte weilanden, tot dichte bossen en zelfs heuvelachtige landschappen. Maar ook oude oorlogsmonumenten en oude landgoederen vind je in dit gebied. Je kan het allemaal tegenkomen als je gaat wandelen in Twente. Maar dan moet je wel weten waar. In deze blog nemen we je graag mee langs de top 10 mooiste wandelroutes in Twente. Kies een korte of lange route en laat je verrassen door al het moois wat Twente te bieden heeft.

De 10 mooiste wandelroutes van Twente

De Dinkel bij Denekamp

10,5 km | De Dinkel bij Denekamp is één van de laatste nog natuurlijke rivieren in Nederland. Je begint en eindigt deze route in Denekamp zelf en loopt via het eeuwenoude Landgoed Singraven door een deel van het stroomgebied van de Dinkel via Beuningen weer terug naar Denekamp. Vind je 10,5 kilometer net iets te ver? Er is ook een ingekorte versie van 8,3 km mogelijk.

Rondje Lutterzand

9,82 km | Iets zuidelijker rondom het stroomgebied van de Dinkel, op de rand van de grens met Duitsland, vind je natuurgebied het Lutterzand. In dit natuurgebied vind je verschillende landschappen, waaronder bos, heide, zandvlaktes en rivier de Dinkel en is daardoor uitermate geschikt voor mooie wandelingen. Tijdens deze afwisselende wandelroute kom je het allemaal tegen en leidt je onder andere langs verschillende oorlogsmonumenten in dit natuurgebied.

Wandelroute Lutterzand Stuifzandroute

3,7 km | Wil je graag wandelen bij het Lutterzand, maar zijn bovenstaande routes je iets te ver of heb je nog andere dingen gepland? Dan is de Lutterzand Stuifzandroute van Staatsbosbeheer echt een aanrader. Je start en eindigt op de parkeerplaats bij het Restaurant Paviljoen en loopt via de bekende oranje paaltjes door dit mooie landschap. Volg je alleen de gele paaltjes? Dan is de route slechts 2,8 km. Zo is er altijd een mooie wandelroute door het Lutterzand voor iedereen

Autovrij wandelen in Oldenzaal

4,47 km | Houd jij ervan om tijdens je wandeling langs kleine paadjes te lopen en geen auto’s tegen te komen? Kies dan deze autovrije wandelroute in Oldenzaal. Buiten dat je weinig verkeer tegenkomt, loop je tijdens deze korte route langs meerdere mariakapelletjes en landkruizen, met elk een eigen verhaal.

Autoluw wandelen in Deurningen en omstreken

9,84 km | Ook op andere plekken kan je autovrij wandelen in Twente. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een wandelroute bij Hengelo in de buurt, maar wil je geen last hebben van de drukte van de stad? Dan is de autoluwe wandelroute in Deurningen en omstreken een goede optie. Je start en eindigt in Deurningen en loopt via onverharde wegen door het buitengebied ten noorden van dit Twentse dorp.


Ootmarsum

14,9 km | Ben je op zoek naar een lange wandelroute in Twente? Ga dan sportief wandelen in Ootmarsum en omgeving. Deze hikingroute start en eindigt op het kerkplein van het historische Twentse dorpje Ootmarsum en neemt je mee door het glooiende Twentse heuvellandschap ten noorden van Ootmarsum richting de Duitse grens. Wandel over de Kuiperberg en door het Springendal via een deel van de 2e etappe van het Twentepad weer terug naar Ootmarsum.

Hof Espelo - Lonnekermeer

17 km | Als je van landgoederen houdt, is de wandelroute van Hof Espelo naar Lonnerkermeer echt een aanrader. Je start met wandelen in Enschede bij landgoed Hof Espelo en loopt door het buitengebied van Enschede richting het Lonnerkermeer en het bijbehorende landgoed. Onderweg hoor je de vogeltjes fluiten en heb je zelfs kans om reeën te zien.

Trambaan Denekamp - Oldenzaal

15,5 km | Op zoek naar een mooie wandelroute met een historisch verhaal? Deze wandelroute langs de oude trambaan die vroeger Denekamp en Oldenzaal met elkaar verbond, start bij het station in Oldenzaal en heeft als eindpunt de Sint Nicolaaskerk in Denekamp. Sinds 1942 rijdt de tram al niet meer, maar de oude tramhuisjes vind je nog terug langs de route, even als andere overblijfselen, maar ook prachtige natuur.


Smokkelroute

62,4 km | De naam zegt het al, tijdens het wandelen van de smokkelroute waan je je in de voetsporen van smokkelaars. Langs de grens met Duitsland loop je door verschillende landschappen en kom je nog oude ‘commiezenhuizen’ tegen, van waar uit de douaneambtenaren op zoek moesten gaan naar eventuele smokkelaars. De wandeling is wat lang om in één dag te lopen, maar met Landgoedhotel De Wilmersberg op slechts een paar kilometer afstand, is deze ideaal om te combineren met een heerlijke overnachting en te genieten van een heerlijk culinair diner in het restaurant of te ontspannen in de wellness.

Twentepad

94,5 km - 5 etappes | Het Twentepad is een wandelroute van in totaal bijna 95 kilometer, verdeeld over 5 etappes. Ideaal om noordoost Twente langs de Duitse grens te ontdekken tijdens een meerdaagse wandelvakantie in Twente. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om slechts een deel van het Twentepad te lopen, houd er dan wel rekening mee dat je niet, zoals bij de meeste andere routes, weer op het beginpunt uitkomt.

Boek een wandelvakantie in Twente

Kan je niet kiezen tussen twee of meerdere van deze mooie routes om te wandelen in Overijssel en/of wil je na het wandelen genieten van alle luxe die een vier sterren hotel te bieden heeft? Kom dan overnachten in Landgoed de Wilmersberg. Kom tot rust met een drankje op ons terras met het mooiste uitzicht van Twente en wandel de volgende ochtend vanuit het hotel gelijk de natuur in.

Ons hotel ligt midden in de Twentse natuur op een heuvel, waardoor je prachtig uitzicht hebt over het dal. Alle wandelroutes die je hierboven ziet, zijn in de buurt van ons hotel en dus goed te combineren met een heerlijk drankje na afloop op het terras, een heerlijk culinair diner en of een luxe hotelovernachting na het wandelen.

Ga je liever fietsen in Twente? De omgeving van ons hotel leent zich ook uitstekend voor de mooiste fietsroutes. Bekijk onze top 15 fietsroutes in Twente of fiets op de bonnefooi vanaf ons hotel zo de natuur in. Huur een fiets bij de receptie of neem je eigen fiets mee. Voor al onze hotelgasten hebben wij een gratis overdekte fietsenstalling, inclusief oplaadpunten voor elektrische fietsen.

Op en top genieten

100% garantie op een heerlijke nachtrust

Geniet in de lounge van een goed glas wijn, dineer in ons fijne restaurant, trek je baantjes in ons zwembad of relax in onze in 2017 vernieuwde Wellnessboutique. Wat de reden van je verblijf in ons hotel ook is; op deze plek in Twente weet je je omringd met persoonlijke aandacht, luxe en comfort.

Ontdek meer

Schrijf je in voor speciale aanbiedingen!

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Kom op 1 september naar hét Openluchtconcert met PHION en souldiva Shirma Rouse

Meer informatie
Boek nu