Waar Twente zo bekend om werd

Textiel

In het gebied Oldenzaal - De Lutte was aan het begin van de twintigste eeuw vrijwel geen heuveltop te vinden zonder buitenhuis. Het gebied was in deze periode bijzonder geliefd bij textielfabrikanten van de Textielindustrie Twente.

Historische huizen van textielbaronnen

Opmerkelijk is dat men de buitenplaatsen ten oosten van de industriestad Oldenzaal liet aanleggen. Het was namelijk niet ondenkbaar dat de door de westenwind meegevoerde rook van de fabrieksschoorstenen in oostelijke richting voor overlast zou kunnen zorgen. Bij navraag bij de fabrikantenfamilies uit de omgeving bleek dat men bij de aanleg van de buitenplaatsen prioriteit stelde aan een fraaie ligging (op een heuveltop en uitkijkend over de omgeving) buiten de roerige textielindustrie Enschede.

Eén van de textiel fabrikantenfamilies was de familie Blijdenstein. In 1913 kocht de heer J.B. Blijdenstein de gronden van De Wilmersberg, maar door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) werd pas in 1920 begonnen met de bouw van de villa 't Nije Huss, welke werd ontworpen door de Naardense architect Kuipers. Vanaf 1923 werd villa ’t Nije Huss door de familie bewoond. De tuin werd aangelegd naar een ontwerp van de Amsterdamse tuin- en landschapsarchitect Copijn. De inrichting van het landgoed is in 2005 naar ideeën van de Amsterdamse tuin- en landschapsarchitect Copijn door Landschap Overijssel in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Direct rond het hotel zijn in het glooiende landschap oorspronkelijke zichtlijnen te vinden. Sinds 1995 is Landgoed De Wilmersberg eigendom van Agfra Holding B.V. (Ferdinand Fransen, voorheen eigenaar Arke Reizen) en runnen Boudewijn & Githa van Vislteren met veel passie het luxe 4-sterren familiehotel.

Een andere textielfamilie uit Twente was de familie Van Wulfften-Palthe, bekend van ondermeer het Palthe huis in Oldenzaal. De familie bezat vele (pacht)gronden, waaronder Erve Kruusselt. In 1919 is de toen zeer bekende architect Ir. Adolf Broese van Groenou benaderd om een buitenhuis te ontwerpen voor de familie, een texielvilla in de volksmond. De bouw werd voltrokken in 1920 waarna de familie er ruim 30 jaar woonachtig is geweest. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben ook diverse familie in de villa gewoond, voor hen was het een tijdelijk onderkomen. Begin jaren ’50 verkoopt de familie Van Wulfften-Palthe de villa aan de kloosterorde ‘Missionarissen van Scheut’. De paters starten een seminarie en priesterschool in de villa. Een altaar werd gebouwd en vele jonge mannen werden opgeleid tot priester. In de jaren ’70 verdween echter het animo om priester te worden en de paters vertrokken. De villa werd opgekocht door een projectontwikkelaar en omgetoverd tot zalen- en congrescentrum. Eind jaren ’70 vindt de villa definitieve bestemming in de vorm van Hotel-Restaurant ’t Kruisselt. Sinds 2016 is het hotel eigendom van Agfra Holding B.V. (Ferdinand Fransen, voorheen eigenaar Arke Reizen) en runnen Linda & Jeroen met veel passie het sfeervolle 3-sterren familiehotel.

Beide hotels liggen tussen de plaatsen De Lutte en Oldenzaal.

Schrijf je in voor speciale aanbiedingen en promoties!

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico