Nieuws

13 april - Sander Schimmelpenninck bij De Wilmersberg

Landgoed de Wilmersberg en Boekhandel Broekhuis organiseren op donderdagavond 13 april een evenement met Sander Schimmelpenninck. Aanleiding is het verschijnen van zijn spraakmakende boek 'Sander en de brug'. Uiteraard kunt u Sander Schimmelpenninck deze avond aan de tand voelen en in discussie gaan over de voorstellen uit zijn boek.

Sander en de brug

Werken loont te weinig in Nederland, ons onderwijs biedt geen gelijke kansen en ons collectief is veel meer gericht op repareren dan investeren. Dat ondermijnt het geloof in sociale stijging en eigen verantwoordelijkheid.

Er is sprake van grote tekorten op de arbeidsmarkt en onze samenleving valt uiteen doordat mensen steeds vaker in bubbels van gelijksoortige andere mensen opgroeien. Het collectief staat zwaar onder druk, met toenemende maatschappelijke instabiliteit, ongelijkheid en een giftig anti-overheidssentiment als gevolg.

Om al die problemen aan te pakken, is er een coherent pakket aan maatregelen en initiatieven nodig dat Nederland eerlijker en breder welvarend maakt op een manier die zowel sociaaldemocraten, liberalen als conservatieven aanspreekt.

De situatie is heus niet hopeloos: zoals we de afgelopen decennia een paar knoppen héél erg naar één kant hebben gedraaid, kunnen we de knoppen nu ‘gewoon’ weer terugdraaien.

In mijn nieuwe boek Sander en de brug doe ik een voorzet, met vijf ideeën in een pakket waar heel veel gewone Nederlanders achter kunnen staan. Het Instituut voor Publieke Economie heeft advies gegeven bij de cijfermatige onderbouwing van het boek.

In de nasleep van de VPRO-serie Sander en de kloof viel me iets op dat me ontzettend teleurstelde. Veel collega-journalisten wilden in hun beschouwingen eigenlijk alleen maar over mij praten. Waarom ik toch zo bezig was met die kloof, hoe belangrijk mijn eigen achtergrond voor me was (niet) en of ik niet hypocriet ben (natuurlijk wel). Oninteressante vragen, vond ik, die getuigen van weinig interesse in het onderwerp.

Dat bleek gelukkig volkomen anders bij de kijkers. De essaywedstrijd van de VPRO leverde meer dan 900 inzendingen op en in de rest van het jaar, waarin ik regelmatig met allerlei mensen uit heel het land sprak over De kloof, merkte ik hoezeer het onderwerp leeft. Van bezorgde jongeren tot gearriveerde ondernemers; de kansenongelijkheid in ons land spreekt vrijwel iedereen aan, met een veelheid aan invalshoeken én oplossingen.

Sander Schimmelpenninck

Sander Schimmelpenninck studeerde rechten in Rotterdam en Milaan. Na het afronden van zijn studie begon hij met frisse tegenzin als advocaat op de Zuidas. In 2012 gooide hij het roer om en begon met ondernemen, hij openende met zijn vriend Jaap Reesema twee pizzarestaurants. Een jaar later, in september 2013, begon Sander parttime voor Quote te werken als redacteur. In 2018 kreeg hij met De Opvolgers zijn eerste televisieprogramma. Na vier jaar als hoofdredacteur nam Sander in 2020 afscheid van Quote en begon hij zijn eigen mediabedrijf, Tonny Media. In 2022 had hij in de zesdelige VPRO-serie Sander en de kloof een missie: de vermogens- en kansenongelijkheid in Nederland aan de kaak stellen

Landgoed de Wilmersberg 7 | Rhododendronlaan 7587 NL | De Lutte

Donderdag 13 april 2023

Inloop: 19.30 uur / Start lezing 20.00 uur

Kaarten a 15 euro (incl. koffie & lekkers) zijn hier verkrijgbaar.

Schrijf je in voor speciale aanbiedingen!

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Kom op 1 september naar hét Openluchtconcert met PHION en souldiva Shirma Rouse

Meer informatie
Boek nu